این افزایش و کاهش نرخ ارز برای برخی از شرکتهای بورسی ایران مهم تلقی میشود زیرا این شرکتها به دلیل تعاملات با شرکتها و موسسات مالی جهان تحت تاثیر تغییرات نرخ ارز بوده و صنایع بورسی چون پتروشیمی، فلزات اساسی، کانیهای فلزی، کانیهای غیرفلزی، سیمانی، خودروسازی، بانکی، دارویی و ماشینآلات از تغییرات نرخ ارز تاثیرپذیر هستند و حتی این تغییرات میتواند به نوعی در شناسایی و تحقق سود این شرکتها خود را نشان دهد. هر چند برخلاف اکثر شرکتهای جهانی که از افت ارزش پوند متضرر خواهند شد، بسیاری از شرکتهای بزرگ ایرانی به دلیل بدهیهای ارزی میتوانند از این قضیه منتفع شوند.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تعادل ، در سالهای ۹۱ و ۹۲ که قیمت انواع ارزها در داخل کشور با افزایش چشمگیری مواجه شدند، بسیاری از شرکتهای بورسی در آن تاریخ تعدیلهای مثبت در سود پیشبینی شده خود داشتند. به عنوان نمونه در سال ۹۲ که اوج افزایش نرخ ارز بود، شرکت پتروشیمیخارک ۹۵درصد، مس ملی ۲۳۰درصد و گلگهر ۳۴درصد تعدیل مثبت را عملیاتی کردند و در مقابل شرکتی چون فولاد خراسان ۶۷ درصد تعدیل منفی داد. البته تاثیرپذیری شرکتها با توجه به بدهی و درآمد ارزی آنها متفاوت است؛ به همین دلیل برخی شرکتها تعدیل مثبت و برخی دیگر منفی میدهند. بنابراین ارتباط شرکتهای بورسی با دنیا تاثیرپذیری این شرکتها را زیاد کرده و شرکتها مجاب هستند که سود عملیاتی خود را به گونهیی تنظیم کنند که با نوسانات ارز زیانده نشوند.
کاهش نرخ یورو
شرکتهای داخلی به این دلیل که ایران درحال حاضر تنها میتواند در حوزه یورو مبادلات ارزی داشته باشد به شدت تحت تاثیر نوسانات این ارز قرار دارد؛ به همین دلیل شرکتهایی چون خودروسازها که مبادلات یورویی دارند با ادامهدار بودن روند نزولی یورو از این وضعیت منتفع خواهند شد. هر چند مبادلات ارزی این شرکتها میتواند شامل تعهدات یورویی (در قبال صندوق ذخیره ارزی یا طرف حساب خارجی) باشد. بدین ترتیب در صورت تداوم نزول قیمت یورو، ارزش جاری بدهیهای ارزی ثبت شده در ترازنامه شرکتها کاهش مییابد؛ در نتیجه جریان خروجی وجه نقد آتی در تاریخ ترازنامه کمتر خواهد بود.
تاثیر برگزیت بر بازار ایران
در مقابل در روزهای اخیر و در سطح بینالمللی قیمت، مواد اولیه اساسی یا کامودیتیها با کاهش قیمت مواجه شده و سبب شده تا شرکتهای داخلی از این موضوع تاثیریپذیری داشته باشند. شرکتهایی چون مس، روی و آلومینیوم هر کدام بین ۲تا ۵/ ۲درصد افت داشتند. انتشار خبر جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا موجب افت بیش از ۵ درصدی قیمت نفت نیز شده است. در بازار ارز نیز نوسانات تکاندهنده بود. نرخ برابری یورو به دلار افت محسوس ۳درصدی را تجربه کرده است. نرخ برابری پوند انگلیس به دلار نیز افت حدود ۸درصدی را شاهد بوده است. شاخص دلار نیز با رشد محسوس ۲/۵درصدی همراه بوده است.
براساس این گزارش، برخی از کارشناسان معتقدند با توجه به اینکه به دلیل خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و کاهش چشمگیر پوند و تضعیف یورو در قبال دلار، شرکتهایی که بدهیهای یورویی دارند از تداوم تضعیف یورو منتفع خواهند شد. هر چند بعد از کاهش چشمگیر در روز پنجشنبه هفته قبل در ابتدای هفته جاری به دلیل تقاضای بالا برای خرید ارز، قیمت یورو افزایش یافت اما در بلندمدت روند یورو کاهشی خواهد بود.
شرکت پتروشیمیشیراز با وجود طرحهای توسعهیی اوره و آمونیاک، تسهیلات ارزی یورویی بالغ بر ۳۲۹میلیون یورو دریافت کرده که هر گونه کاهش در نرخ یورو منجر به بهبود اوضاع شرکت خواهد شد.
البته نباید از بمپنا غافل شد. شرکتی که با سرمایهیی حدود ۱۵درصد پتروشیمیشیراز اما بدهی یورویی تقریبا همسطح شیراز دارد که نشان از حساسیت بالاتر این شرکت به نوسانات نرخ یورو دارد.
فایرا هم که از شرکتهای اهرمیبازار سرمایه به حساب میآید و از هزینههای مالی سنگین هم رنج میبرد دارای بدهیهای یورویی است که از تضعیف یورو منتفع خواهد شد.
شرکتهای دارویی که بخش عمدهیی از مواد اولیه خود را از خارج کشور و معمولا به یورو تامین میکنند از تضعیف یورو سود خواهند برد.
شرکتهای شیمیدارویی داروپخش، داروسازی زهراوی، داروسازی عبید، البرز دارو و شرکت سینا دارو از جمله شرکتهایی هستند که بیشترین مصارف ارزی را دارند.
در مقابل شرکتهای چون ایران خودرو ایران خودرو، ذوب آهن و بانک صادرات از تغییرات نرخ ارز در صورتهای مالی سال ۹۴ تاثیر زیادی داشتهاند و در سال ۹۵ نیز این اتفاق عمیقتر خواهد بود.
در ابتدای سال ۹۴ ایران خودرو ۳٫۵۳۴٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال از تغییر نرخ ارز عایدی خواهد داشت که نسبت به دوره مشابه در سال قبل حدود ۳۷درصد کاهش را تجربه کرد.
ذوب آهن اصفهان نیز نیز در ابتدای سال ۹۵ معادل ۱۴٫۷۹۴٫۰۰۰٫۰۰۰ریال از تغییرات نرخ ارز به دست خواهد آورد که نسبت به دوره مشابه در سال قبل ۱۱درصد رشد خواهد داشت.
تغییرات بانک صادرات در این بین بیش از دیگر شرکتهای بورسی است زیرا این بانک با رشد ۵۴۰ درصدی عایدی از محل تغییرات نرخ ارز مواجه شده و از رقم ۴۶۴٫۶۷۸میلیون ریال به رقم ۲٫۹۷۲٫۱۹۰میلیون ریال رسید.