به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان ، روز گذشته مدیر پیگیری تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار از تعقیب انضباطی و کیفری عاملان فعالیتهای مجازی خبر داد که با سوء استفاده از فضاهای سایبری و شبکههای اجتماعی زمینه گمراهی سرمایه گذاران را فراهم میکنند. شاخص بازار سرمایه در ایران پس از دو سال سراشیبی به بیانیه لغو تحریمها روی خوش نشان داد. طی چند روز پس از لغو تحریمها صفهای خرید میلیونی برای گروههای مختلف ایجاد و نقدینگی قابل توجهی از سمت سهامداران حقیقی وارد بورس شد، به طوری که بر اساس گفته مدیر اطلاع رسانی شرکت بورس اوراق بهادار، حقیقیها در ۵۵ درصد خریدها حضور داشتند که این نشان از برگشت اعتماد به سرمایهگذاری در این بازار بین سرمایه گذاران به ویژه سرمایه گذاران خُرد دارد.
اکنون با ورود به فضای تازه پسابرجامیو در حالی که تنها چند ماه از از بیانیه لغو تحریمهای غرب علیه کشورمان میگذرد، امید سرمایه گذاران به آینده اقتصاد ایران خود را با رشد شاخص بورس نشان میدهد. کارشناسان بازار سرمایه معتقدند با لغو تحریمها، ورود ایران به بازارهای جهانی و گشایش فصل جدیدی از مناسبات و مبادلات تجاری و اقتصادی با کشورها، فضای کسب و کار و فعالیت بنگاههای اقتصادی از جمله شرکتهای بورسی بهبود پیدا کرده است. هر چند نمیتوان انتظار داشت در بازه زمانی کوتاهی شرکتهای بورسی با رشد مواجه شوند، اما گفته میشود پیامدهای واقعی رفع تحریمها تا میانههای سال آینده در بورس نمایان میشود. بورس بازاری است که ارزش روز سودآوریهای آینده را محاسبه میکند، بنابراین نگاه به آینده دارد. در واقع بازار سرمایه آینه اقتصاد است و هر رویداد اقتصادی و سیاسی که اثر قابل توجهی بر وضع کشور داشته باشد روی بازار سرمایه اثر منفی و مثبت دارد.
در وضعیت کنونی نگاه امیدوارانه سرمایه گذاران به پیامدهای لغو تحریمها در اقتصاد ایران منجر به رشد شاخص شده است؛ واکنشی که طول دو سال گذشته به ندرت در بازار سرمایه شاهد آن بودیم. پیامدهای واقعی لغو تحریمها روی بازارهای مالی ماهها بعد پدیدار خواهد شد، اما عوامل دیگری به جز تحریمها روی بورس اثرگذار است و متغیرهایی نظیر کاهش یا افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها و افت و خیز قیمت نفت، شاخص و ارزش سهام شرکتها را از خود متاثر میسازد، اما در این میان، برخی از گروهها و نمادهای بورسی که بیشتر از سایر گروهها درگیر تحریمها بوده اند و مهمترین مانع رشد این گروهها بحث تحریمها بوده است، به طور قطع سوددهی بیشتری خواهند داشت. برای مثال شرکتهایی که عملکردشان زیر تاثیر روابط بینالمللی است، از بیشترین مزیت لغو تحریمها بهره میبرند. یکی از این گروههای بورسی بانکها هستند که با بازگشت به سوئیفت عملکرد و وضعیت بهتری خواهند داشت. بهبود بازار سرمایه در پسابرجام منجر به این شد که برخی فعالان غیرمجاز بازار سرمایه در فضای سایبری اقدامات فرصت طلبانه انجام دهند.
تعقیب غیرمجازهای سایبری
در روزگار رونق بورس و در شرایطی که بسیاری از فعالیتهای اقتصادی به کمک اینترنت انجام میشود، برخی از بستر فضای مجازی برای بردن سود نامشروع استفاده میکنند. روز گذشته مدیر پیگیری تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار از تعقیب انضباطی و کیفری عاملان فعالیتهای غیرمجازی خبر داد که با سوء استفاده از فضاهای سایبری و شبکههای اجتماعی زمینه گمراهی سرمایهگذاران را فراهم میکنند. به گزارش ایرنا، سیدمرتضی شهیدی درباره بورس بازی غیرمجازها گفت که شواهد و قرائن حاکی از فعالیت غیرمجاز برخی اشخاص در قالب بهرهبرداری از امکانات موجود در فضای مجازی است که صرف نظر از تخلف یا مجرمانه بودن آن، منجر به گمراهی سرمایهگذاران میشود و آنها را با زیان مواجه میکند. شهیدی با هشدار به فعالان بدون مجوز در این عرصه، از عموم سرمایهگذاران درخواست کرد برای جلوگیری از زیان خویش به تبلیغات و اطلاعات این شبکههای ارتباطی توجه نکنند و فقط به اتکای اطلاعات افشاشده از طریق کانالهای قانونی از جمله سامانه کدال عمل کنند.کدال سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران اوراق بهادار تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار است. این سامانه الکترونیکی با اقتباس از سامانههای اطلاعرسانی بورسهای دیگر جهان راهاندازی شده است.
او ادامه داد که علاوه بر این، به همه ناشران اوراق بهادار توصیه میشود با ارسال به موقع اطلاعات از طریق سامانه کدال به گونهای اقدام کنند که پیش از انتشار اطلاعات بااهمیت و تصمیمهای مهم، این گونه اطلاعات در اختیار احدی از اشخاص قرار نگیرد و تلاش کنند موجبات تقارن اطلاعات و در نتیجه کارایی و شفافیت بازار را فراهم کنند.مدیر پیگیری تخلفات سازمان بورس اظهار داشت که گاهی اطلاع رسانی، مصاحبه و هر نوع افشای اطلاعات غیرمجاز برخی مدیران و کارکنان شرکتها زمینه ساز شایعات و سوءاستفادههای شبکههای اجتماعی میشود و این افراد با انگیزههای متفاوت خواسته یا ناخواسته زمینه وقوع جرائم و تخلفات را فراهم میآورند، لذا موضوع قابل تعقیب حقوقی است. شهیدی گفت از نظر مدیریت رسیدگی به تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار، تخطی از مقررات افشای اطلاعات از سوی اشخاصی که به طور قانونی دارای اطلاعات نهانی بوده و مسئولیت دارند، اعم از مدیرعامل، اعضای هیات مدیره و بالاترین مقام بخش مالی و نیز سهامداران عمده ناشران تخلف محسوب شده و مستلزم اعمال مجازات انضباطی از جمله جریمه نقدی، سلب صلاحیت و … است. او تاکید کرد از نظر حقوقی اقدامات بخشی از شبکههای اجتماعی و سایتهای غیرمجاز از مصادیق جرایم موضوع فصل ششم قانون بازار اوراق بهادار است.